Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νίκος Σμολοκτός
Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας - πρώην Βουλευτής Δράμας - Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβ. Προσοτσάνης
Ο Νίκος Σμολοκτός είναι ένας ενεργός πολίτης με μεγάλη κοινωνική δράση.
Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας «Ο Άγιος Στυλιανός», πρώην Βουλευτής Δράμας. Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης, Γενικός Σύμβουλος Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Πρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Φυσικής Υγιεινής «Ιπποκράτης» Δράμας, Πρόεδρος Χριστιανικής Εστίας «Αναγέννηση» Μικροπόλεως αλλά και Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Φιλάδελφος». Με την ιδιότητα του Προέδρου των Πολυτέκνων αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι αλλά και για το δημογραφικό πρόβλημα που είναι αυτήν την ώρα το μεγαλύτερο της πατρίδας μας. Όπως τονίζει «Με την πολιτεία απούσα και μάλιστα με εχθρικό προφίλ δεν περιμένουμε τίποτε απολύτως, όμως επιμένουμε στο δόγμα ότι δεν «επαιτούμε αλλά απαιτούμε». Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πραγματικά πολιτική βούληση, η οποία θα ανακόψει τον κατήφορο των γεννήσεων και την πορεία του έθνους προς την εξαφάνισή του, και θα εξακολουθήσει αυτός ο γεωγραφικός χώρος που λέγεται Ελλάς να κατοικείται από Έλληνες και να κυβερνάται από Έλληνες. Διότι, «οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών»!»
- Κύριε Σμολοκτέ, θα ήθελα να μου πείτε τι έχει αλλάξει για τους πολύτεκνους από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια.....
- Οι Κυβερνήσεις των χρόνων των μνημονίων, παραβιάζοντας κατάφωρα και κατ΄ εξακολούθηση ρητές επιταγές του Συντάγματος, με βάση τις οποίες: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους» (άρθρο 4 παρ. 5),«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος» (άρθρο 21 παρ. «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους» (άρθρο 21 παρ. 5), κατάργησαν σειρά μέτρων, που είχαν θεσπισθεί κατά καιρούς, ως δημογραφικά κίνητρα και εφάρμοσαν μία άκρως αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή πολιτική, που οδηγεί σε μαρασμό και διάλυση την Ελληνική οικογένεια. Επιγραμματικά, μέσα σε επτά (7) χρόνια, από το 2010 ως το 2017 όλα τα παρακάτω μέτρα δημογραφικής πολιτικής. Η Μαύρη Βίβλος της γενοκτονίας των Ελλήνων:
Καταργήθηκαν:
- Το αφορολόγητο των χρηματικών γονικών παροχών
- Το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών
- Καθιέρωσαν στην εισφορά αλληλεγγύης να πληρώνει το ίδιο ποσό ο πολύτεκνος με όσα τέκνα και να έχει, με τον άγαμο! Το ίδιο ισχύει και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
- Το επίδομα γάμου
- Τα πολυτεκνικά επιδόματα και την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας.
- Επέβαλαν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τους πολύτεκνους που έχουν εξ ανάγκης αυτοκίνητα άνω των 1928 κ.ε.
- Εφάρμοσαν φορολογική καταιγίδα κατά των πολύτεκνων οικογενειών
- Ο πολύτεκνος φορολογείται όπως ο άγαμος.
- Επέβαλαν τέλος χαρτοσήμου στα πολυτεκνικά επιδόματα.
- Κατάργησαν τις μετεγγραφές των πολύτεκνων (Γονέων και Παιδιών)
- Διέκοψαν τη δωρεάν χορήγηση οπωροκηπευτικών και άλλων προϊόντων στις πολύτεκνες οικογένειες.
- Το ποσοστό 10% για την εισαγωγή των πολύτεκνων στις σχολές της Πυροσβεστικής ακαδημίας.
- Μείωσαν το ποσοστό για τις προσλήψεις των πολύτεκνων δια μέσου του ΑΣΕΠ από 20% στο 15%!!
“Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επέλυσε τα όποια προβλήματα είχαν συσσωρευτεί αλλά πρόσθεσε και άλλα ποιο οδυνηρά”
- Υποχρέωσαν τον πολύτεκνο να πληρώνει ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων όπως και ο άγαμος.
- Μείωσαν σημαντικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των πολυτέκνων.
- Μείωσαν τα επιδόματα των τέκνων.
- Μείωσαν τις αποδοχές στην απασχόληση συνταξιούχων πολύτεκνων.
- Σας ακούω να μου λέτε, κατάργησαν, κατάργησαν, κατάργησαν. Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα. Δεν ακούγονται εντελώς παράλογα όλα αυτά;
- Όχι δεν είναι παράλογα αλλά η Πρακτική αριθμητική αποδεικνύει το άτοπον του επιχειρήματος περί δημογραφικού μέτρου που επιχειρούν να στήσουν όσοι υποστηρίζουν ότι οι «λαθρό» και οι μετανάστες θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και ονοματίζοντας τις τρίτεκνες οικογένειες «πολύτεκνες». Πέραν όμως από τα επιχειρήματα κοινής λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, υπάρχει και η πρακτική αριθμητική λογική που αποδεικνύει το άτοπο του επιχειρήματος. Επειδή η διατήρηση του πληθυσμού απαιτεί κατ’ ελάχιστον την αναπλήρωση των γενεών, τους δύο γονείς θα πρέπει να διαδεχθούν τουλάχιστον δύο παιδιά. Για τις οικογένειες που αποκτούν ένα και μόνο παιδί, για την αναπλήρωση βοηθά η γέννηση τρίτου παιδιού σε άλλες οικογένειες, οπότε οι τρίτεκνοι συνεισφέρουν στην κοινωνία στο σημείο αυτό. Όμως, για τα άτεκνα ζευγάρια, καθώς και για τους αγάμους, η αναπλήρωσή τους μπορεί να γίνει μόνο μέσω των πολυτέκνων οικογενειών που αποκτούν 4ο ή και περισσότερα παιδιά. Για το λόγο αυτό, δημογραφική πολιτική για τη διατήρηση του πληθυσμού χωρίς την άμεση στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών είναι αναποτελεσματική και καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως και σε άλλα κράτη, όπου τα ωφελήματα για το 4ο παιδί είναι αναλογικά μεγαλύτερα απ’ ό,τι για καθένα από τα τρία πρώτα. Η βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ (OECD family database) παρέχει όλα τα στοιχεία που είχε ανάγκη ένας ερευνητής για να τεκμηριώσει και θεωρητικά τα ανωτέρω δεδομένα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε υποσχόμενος να λύσει τα προβλήματα που είχανε δημιουργήσει οι προηγούμενοι. Υπήρξε σε κάτι κάποια έστω και μικρή βελτίωση.
- Δυστυχώς όχι μόνο δεν επέλυσε τα όποια προβλήματα είχαν συσσωρευτεί αλλά πρόσθεσε και άλλα ποιο οδυνηρά κάνοντας ΘΕΩΡΗΜΑ: ότι η πολύτεκνη οικογένεια είναι «απειλή» για την εθνική συνοχή και αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους, έχοντας ως προμετωπίδα το σλόγκαν «η Ελλάδα μπορεί και χωρίς τους Έλληνες». Τη στιγμή που το 2017 φεύγει με τους θανάτους να υπερέχουν των γεννήσεων κατά 33.653 και ενώ η διακομματική επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος συνεδριάζει μήνες τώρα για λήψη δημογραφικών κινήτρων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ως νέος Ηρώδης παραμονές Χριστουγέννων, δια χειρών Τσακαλώτου - Σταθάκη - Αχτσιόγλου- Φωτίου… προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαφανίσει κάθε δημογραφικό κίνητρο στην Ελλάδα και σφαγιάζει την πολύτεκνη οικογένεια!
- Φτάσαμε να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, που τα παιδιά θεωρούνται είδος πολυτελείας. Τι έχετε να μας πείτε για αυτό;
- Θεωρούμε ότι για προφανείς λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί το κράτος να αντιμετωπίζει με ίδιο τρόπο όσους έχουν τρία, ή τέσσερα ή πέντε ή περισσότερα παιδιά. Είναι παράλογο, παρότι τα περισσότερα νομοθετήματα τείνουν να ακολουθήσουν αυτή τη λανθασμένη, άδικη και αντιδημογραφική λογική.
Κίνητρα πρέπει να υπάρχουν για όσους θα αποκτήσουν το τρίτο παιδί, πολύ δε περισσότερο για τους πολυτέκνους, αναλογικά με βάση τον αριθμό των παιδιών τους.
«Μοιάζει όντως με ανέκδοτο... Πολύτεκνοι με τρία παιδιά... Το απόλυτο τίποτα ...».
Η άποψη του χαρακτηρισμού ως πολυτέκνων όσων έχουν τρία τέκνα απλώς γίνεται προσπάθεια ψηφοθηρίας και όχι προσπάθεια αποκτήσεως παιδιών.
Εάν η σημερινή θέση της πολύτεκνης οικογένειας είναι τόσο ελκυστική και αυτοί οι οποίοι με τα τρία τέκνα, εμφανιζόμενοι ως επιδιώκοντας το χαρακτηρισμό τους ως πολυτέκνων, θεωρούν ότι σήμερα οι πολύτεκνοι απολαμβάνουν το αγαθά του χρυσού αιώνος του Περικλέους, τότε είναι άξιον απορίας για ποιο λόγο δεν προχωρούν στην απόκτηση του 4ου παιδιού, έτσι ώστε να απολαύσουν και αυτοί το αγαθά, αλλά επιμένουν στην άρνησή τους ν΄ αποκτήσουν 4ο τέκνο και ζητούν από την Πολιτεία να μειώσει το όριο του χαρακτηρισμού της πολύτεκνης οικογένειας στα τρία παιδιά;
- Πόσο μεγάλο και ανησυχητικό είναι το πρόβλημα υπογεννητικότητας για την πατρίδα μας κύριε Πρόεδρε;
“Οι Πολύτεκνοι επιμένουμε στο δόγμα ότι δεν «επαιτούμε αλλά απαιτούμε»”
- Η δημογραφική κατάρρευση προέρχεται από την κατάργηση όλων των μέτρων δημογραφικής πολιτικής που είχαν ληφθεί ως τώρα, και όλων των μέτρων στήριξης των πολυτέκνων οικογενειών, σε συνδυασμό (αλλά δευτερευόντως) με τη μείωση των εισοδημάτων των οικογενειών και, βεβαίως, την ανεργία.
Η πολιτεία έχει εξουθενώσει οικονομικά τους πολυτέκνους αλλά μέσω αυτών των μέτρων έχει περάσει και μήνυμα απαξίας προς την οικογένεια και τους πολυτέκνους.
Μετά από όλα αυτά, η δημογραφική κατάρρευση είναι απλώς η επιβεβαίωση ενός απόλυτα προβλέψιμου αποτελέσματος.
Σχέδιο άμεσης δράσης πέντε (5) σημείων για την ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης
«Η επίλυση του δημογραφικού, ίσως είναι η βέλτιστη λύση», είχε δηλώσει ο τότε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζ. Μπούζεκ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Βαρυσήμαντη δήλωση που δεν απασχόλησε κανέναν.
Όσο «δεν αίρονται τα μέτρα σε βάρος των πολυτέκνων» έγραψε ο διακεκριμένος Γιάννης Μαρίνος, τόσο πρόκειται για «εμμονή σε απερίσκεπτα λάθη».
Όλα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο κεφάλαιο ως επισημάνσεις και συμπεράσματα είναι όροι αναγκαίοι και ικανοί για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά πληθυσμιακής διατήρησης.
Ως κατεπείγουσας προτεραιότητας μέτρα, για να μπει ένα κατ’ αρχήν φρένο στο δημογραφικό κατήφορο είναι τα ακόλουθα:
- Επαναθεσμοθέτηση αφορολογήτου ποσού για κάθε παιδί..
- Επαναθεσμοθέτηση των ελεύθερων μετεγγραφών των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στον τόπο κατοικίας τους.
- Επαναθεσμοθέτηση του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας (ανεξαρτήτως προνοιακών επιδομάτων).
- Επαναφορά του 20% για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους σε όλες τις προσλήψεις όλων των Υπουργείων και τις προκηρύξεις προσλήψεων του Δημοσίου Τομέα, του ΟΑΕΔ, και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
- Κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων.
Τα μέτρα αυτά όχι μόνο θα αποτελέσουν δημογραφικά κίνητρα, αλλά θα αποτρέψουν και τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού για τις πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να μην χρειαστεί να τις ενισχύει το κράτος εκ των υστέρων, μέσω προνοιακών επιδομάτων και πολιτικών κατά της φτώχειας.
Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πραγματικά πολιτική βούληση, η οποία θα ανακόψει τον κατήφορο των γεννήσεων και την πορεία του έθνους προς την εξαφάνισή του, και θα εξακολουθήσει αυτός ο γεωγραφικός χώρος που λέγεται Ελλάς να κατοικείται από Έλληνες και να κυβερνάται από Έλληνες. Διότι, «οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών»!
- Θα μπορούσατε να κάνετε μια πρόβλεψη για το τι θα γίνεται στην Ελλάδα από πλευράς σύνθεσης του πληθυσμού τα επόμενα 20-30 χρόνια;
- Η Θράκη έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 338.147 κατοίκους, διαιρείται διοικητικά σε 3 νομούς (Ν. Έβρου, Ν. Ξάνθης, Ν. Ροδόπης) ενώ στη Θράκη ανήκει και το νησί της Σαμοθράκης. Έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι η Κομοτηνή που αποτελείται επίσης από τους νομούς της Δράμας, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Ροδόπη και τον Έβρο. Από το 1951 έως το 2011 ο πληθυσμός των Νομών της ΑΜΘ κατέταξε τον Έβρο πρώτο με 147.947 κατοίκους και στη συνέχεια την Καβάλα με 138.687, την Ροδόπη με 112.039 κατοίκους ,την Ξάνθη με 111.222 και τη Δράμα με 98.287.
Όσον αφορά τους θανάτους από το 1961 έως το 2011 η Θράκη γενικότερα παρουσίασε μείωση των ποσοστών των γεννήσεων, παρουσιάζει δηλαδή μεγάλη υπογεννητικότητα τη σημερινή εποχή με το Νομό Δράμας να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας και το Νομό Ξάνθης το μικρότερο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατά μέσο όρο ηλικίας τεκνοποίησης στην Θράκη όπου το 1960-1962 μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης ήταν τα 27,6 χρόνια ενώ το 2000-2002 ήταν τα 27,4 χρόνια».
“Η δημογραφική πολιτική για τη διατήρηση του πληθυσμού χωρίς την άμεση στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών είναι αναποτελεσματική και καταδικασμένη σε αποτυχία”
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), για το έτος 2016, ο νομός Δράμας έχει μόλις 695 γεννήσεις και έρχεται πρώτος όσον αφορά την υπογεννητικότητα, ενώ μετράει 1.268 θανάτους. Στο σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφονται 4.868 γεννήσεις και 7.226 θάνατοι. Μόνο στο Ν. Ξάνθης είναι περισσότερες οι γεννήσεις από τους θανάτους για το ίδιο έτος. Οι γεννήσεις είναι 1.095 και οι θάνατοι 1.024. Όσον αφορά στους υπόλοιπους νομούς Έβρος: 1.187 θάνατοι 1.901 γεννήσεις, Καβάλα: 1.061 γεννήσεις 1.757 θάνατοι. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πανελλαδικά καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων και μείωση των θανάτων, το 2016 σε σχέση με το 2016, συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία όλων των Δήμων, στα οποία δηλώνονται και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Με βάσει τα στοιχεία αυτά αλλά και όσα δεν μπορούν να καταγραφούν από ένα αναξιόπιστο σύστημα, εμείς εκτιμούμε ότι ο πληθυσμός έως το έτος 2050 όχι με αριθμητική αλλά με γεωμετρική πρόοδο θα μειωθεί και θα καταλήξει περί τα 3,5 έως 4 εκατομμύρια γηγενείς αυτόχθονες Έλληνες. Ίσως η χώρα να κατοικείται από περισσοτέρους κατοίκους αλλά δεν θα είναι Έλληνες.
- Πόσο επηρέασε η κρίση τις πολύτεκνες οικογένειες;
- Δεν μπορεί να περιγραφεί το γεγονός με το συνηθισμένο λεξιλόγιο πρέπει να πούμε ακατανόμαστες λέξεις και φράσεις για όσους επεχείρησαν μετά το έτος 2007 να αποδημήσουν οικονομικά πολιτιστικά και Εθνικά το μόνο ζωντανό κύτταρο της Ελληνική κοινωνίας την οικογένεια και μάλιστα την πολύτεκνη. Υπολογίζουν χωρίς τον Θεό της Ελλάδος και προστάτη μας.
- Ο νομός Δράμας πόσες πολύτεκνες οικογένειες έχει;
- Ο Σύλλογος πολυτέκνων ν. Δράμας, έχει εγγεγραμμένες 2.320 πολύτεκνες οικογένειες .
- Γνωρίζετε να μας πείτε ποια η ανεργία στις τάξεις των μελών του συλλόγου σας;
- Όπως είναι φυσικό η ανεργία κτυπά πρώτα την πολύτεκνη οικογένεια, καταγεγραμμένη σε αριθμούς με βάσει τους νέους κάθε οικογένειας εκτιμούμε ότι αγγίζει το 60% του συνόλου των οικογενειών μας.
- Εδώ τοπικά συνεργάζεστε με τους τοπικούς φορείς;
- Συμμετέχουμε σ όλες τις Δράσεις και τις δομές κοινωνικού χαρακτήρα, είμαστε συμπράττοντες στη κοινωνική δομή του Δήμου Δράμας και υλοποιούμε διάφορα προγράμματα επ’ ωφέλεια των πολύτεκνων οικογενειών μας.
- Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;
- Με την πολιτεία απούσα και μάλιστα με εχθρικό προφίλ δεν περιμένουμε τίποτε απολύτως, όμως επιμένουμε στο δόγμα ότι δεν «επαιτούμε αλλά απαιτούμε». Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πραγματικά πολιτική βούληση, η οποία θα ανακόψει τον κατήφορο των γεννήσεων και την πορεία του έθνους προς την εξαφάνισή του, και θα εξακολουθήσει αυτός ο γεωγραφικός χώρος που λέγεται Ελλάς να κατοικείται από Έλληνες και να κυβερνάται από Έλληνες. Διότι, «οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών»!
- Κλείνοντας τι θα θέλατε να ευχηθείτε για το νέο έτος 2018;
- Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εύχονται σ όλες τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και σ όλες τοις οικογένειες η άγια ημέρα των Χριστουγέννων να μας χαρίζει αγάπη και να ορίζει την πορεία της Ζωής μας, ο νέος χρόνος να μας δώσει αυτά που μας στέρησαν τόσα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου