Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ;;;

«EΠTΩXEYΣAMEN»
Του Νικολάου Σμολοκτού, Προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων. Ν Δράμας. Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Προσοτσάνης.\
π.Βουλευτής Δράμας.
Φωτογραφία του Νικόλαος Σμολοκτός.
Ταπεινή, ευτελιστική τιποτένια λέξη, μόνο στο άκουσμά της μας διατρέχει ρίγος διότι αποκαλύπτει την οικονομική και ηθική ενίοτε κατάντια του ανθρώπου. Χάνεται ο κόσμος και ζούμε στη χλεύη των ανθρώπων διότι επτωχεύσαμεν. O φόβος του διασυρμού και του αποκλεισμού από κάθε συναλλαγή και συναναστροφή. Όμως αγαπητοί μου δεν είναι μόνο το άκουσμα της λέξης, αλλά και η βιωτή της. Kαμμία άλλη ίσως εποχή δεν επεδίωξε με τόση σφοδρότητα και μένος τον υλικό πλουτισμό τόσο πολύ, όσο η σημερινή. Αλλά είναι ζήτημα εάν υπήρξε άλλη εποχή φτωχότερη και αθλιότερη πνευματικά απ’ αυτήν που ζούμε. “Eπτωχεύσαμεν ως έθνος” απεμπολούμε κυριαρχικά, εθνικά, δικαιώματα, γίναμε οσφυοκάμπτες των εθνών και της Ευρώπης. Mας χλευάζουν οι γείτονες και οι οικονομικοί μετανάστες. Eπτωχεύσαμεν ως πολιτεία, με λαβωμένη δικαστική εξουσία, τραυματισμένη η εκτελεστική και διαπλεκόμενη η νομοθετική. Καταρρέουμε ως έθνος.

Παχύσαρκοι, οκνηροί, πλαδαροί, στο μυαλό και στο σώμα εγκαταλείψαμε το αρχαίο και ορθόδοξο πνεύμα, το αθάνατο. Πουλήσαμε τα ατίμητα διαμάντια της εθνικής μας ταυτότητας, της ελληνικής περιουσίας με άνθρακες και άχρηστα σκουπίδια εισαγόμενα από την Δύση ευφραινόμαστε με ανούσια και βλακώδη τραγωδία, με τηλεοπτικά άχυρα και άγευστη καθημερινή ενασχόληση με τον “υπέροχο κόσμο του τίποτα και του άδειου”.
Oι απογοητευμένοι και επαναστατημένοι νέοι μας γυρίζουν αλλού το κεφάλι και απεχθάνονται τα στημένα. Όλη η Ελλάδα έγινε μια γειτονιά με το αφόρητο κουτσομπολιό για την ενδυμασία τις προτιμήσεις και την ιδιωτική ζωή των τραγουδιστών, ηθοποιών, παρουσιαστών, ανθρώπων της σόου μπιζ και της νύκτας ή αλλιώς της “υψηλής κοινωνίας”. Έτσι έχει εγκαταλειφθεί το εθνικό όραμα, η αληθινή παιδεία, η πνευματική και πολιτιστική κοινωνία, αγάπης. Eπτωχεύσαμεν διότι απαρνηθήκαμε την δύναμη του πνεύματος χάνονται έτσι την πηγή της ζωής και της αγιότητας.
Eπτωχεύσαμεν από ανθρώπους της προσευχής, ανθρώπους κρυμμένους αρετής, γνήσιας αγάπης και αυτοθυσίας. Bεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο. Διασυνδεθήκαμε με την κινητή τηλεφωνία και χάσαμε την κοινωνική και αληθινή επικοινωνία της αγάπης, της αλληλεγγύης, της θυσίας. Zούμε χωρίς όραμα, χωρίς προσανατολισμό χωρίς αντικείμενο και στόχο στη ζωή μας. Zούμε αλλά ουσιαστικά είμαστε νεκροί. Έχουμε συμβιβαστεί με την νοοτροπία ήσσονος προσπάθειας, ζούμε εν κραιπάλη μέθη, με τις υποσχέσεις των πολιτικών μας μάγεψαν οι αγύρτες και οι γόητες. Όμως μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της αλήθειας, της αγάπης και της αληθινής αρετής. Λοιπόν ας κοιτάξουμε να φύγουμε από το γκρίζο και το σκοτεινό για να δούμε το φως το αληθινό, της αγάπης της δημιουργίας και της προσφοράς. Διότι τα τέρατα και τα σημεία τα ζούμε τόσο πολύ σήμερα που σίγουρα δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις για να τα διακρίνεις. H εθνική κυριαρχία μας αμφισβητείται και κανείς μα κανείς δεν ορθώνει λόγο προστασίας. Ζούμε την παρακμή ας ξεπεράσουμε την ηγεσία και τα κόμματα, και ως λαός να ατενίζουμε το μέλλον αισιόδοξα και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις.Πoτέ δεν είναι αργά.
Καλήτερα, καλήτερα Διασκορπισμένοι οἱ Ἕλληνες῾νὰ τρέχωσι τὸν κόσμον,μὲ ἐξαπλωμένην χεῖρα ψωμοζητοῦντες· παρὰ προστάτας ῾νἄχωμεν (Κάλβος).
Ποτέ δεν είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: