Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γήρανση και Δημογραφική έκρηξη



Τόσο στις ανεπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις HΠA και την Iαπωνία, παρατηρείται το φαινόμενο της υπογεννητικότητος με τραγικές συνέπειες. Σε πολλές πλούσιες χώρες ο ρυθμός “αναπαραγωγικότητας” είναι μικρότερος από 2, 1 παιδιά ανά γυναίκα ο οποίος απαιτείται για να διατηρηθεί το ελάχιστο συλλογικό μέγεθος πληθυσμού ανά κράτος.
Αυτό έχει ως συνέπεια κυρίως στην Ευρώπη και HΠA, τη μείωση στις “οροφές” των ενόπλων δυνάμεων φαινόμενο που θα ενταθεί μέχρι το 2020.
Μια χώρα με φθίνουσα πορεία στον πληθυσμό, θα έχει λιγότερες διαθέσιμες ένοπλες δυνάμεις και θα βρεθεί σε στρατηγική αδυναμία, αν αντίπαλες χώρες διαθέτουν υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας. κλασική τέτοια περίπτωση αποτελεί η στρατηγική αντιπαράθεση
Τουρκίας και Ελλάδας, όπου από τη μία ή σταδιακή μείωση του πληθυσμού της Ελλάδος και από την άλλη η δημογραφική έκρηξη στην Τουρκία άλλαξαν άρδην τον συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος της Ελλάδος και την οικονομική σχέση επτά προς δέκα (7-10).
Ένα δημογραφικό πρόβλημα διαφορετικής μορφής που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτό της γήρανσης του πληθυσμού τους.
Όπως προκύπτει από μελέτες ο ανενεργός πληθυσμός μετά το 2010 θα πλησιάζει το ποσοστό του 30% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι κοινωνικές δαπάνες. Όσο αυξάνεται ο ανενεργός πληθυσμός και μειώνεται (λόγω της υπογενητικότητας και άλλων αιτιών, τροχαία, ναρκωτικά, θάνατοι), ο ενεργός αλλάζει και η μεταξύ τους σχέση.
Συνεπώς λιγότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να συντηρήσουν (μέσω του μηχανισμού των κοινωνικών δαπανών περισσότερους συνταξιούχους. Tο 2020 όμως, θα αντιστοιχούν ένας, σε δύο  κόμμα πέντε 1 - 2,5 εργαζόμενους σε κάθε συνταξιούχο. Αυτό σημαίνει ότι όσο βαδίζουμε προς το 2030 θα πρέπει να αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες και να συμπιέζονται αμυντικές, φυσικά με όλα τα επακόλουθα για την αμυντική θωράκιση του κράτους.
H δημογραφική έκρηξη στον Τρίτο κόσμο έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Βλέπουμε ότι ο κίνδυνος για μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην μέση  Ανατολή, (Λίβανος) είναι  πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όλες οι χώρες αυτές έχουν δημογραφική έκρηξη (Λίβανος, Συρία, Ιράν ,Λιβύη, Αίγυπτος, Αλγερία  κλπ.). Αυξάνεται η αστυφιλία και όλα τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούνται λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Για παράδειγμα το 1950 μόνο το 25% των κατοίκων της γης ζούσε σε πόλεις. Το 2015 θα ξεπεράσει το 70%. Oι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στον τρίτο κόσμο.
Συνεπώς βλέπουμε ότι στον Λίβανο και Αλγερία αλλά και στην Συρία γίνεται “πληθυσμιακή εκκαθάριση” διότι παρατηρούμε ότι όλες οι οικογένειες έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά που συνεπάγεται ανατροπή συσχετισμών στα όμορα κράτη με το (Ισραήλ). Πίσω από πολλές περίφημες αναταραχές βρίσκονται κοινωνίες όπου συντελούνται και πληθυσμιακές εκρήξεις και συχνά - πυκνά δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις αυξανόμενες μάζες δραστήριων νέων ανδρών. Πολλές φορές, οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες μιας νέας γενιάς ξεσπούσαν με τη μορφή βίας και συνήθως επανάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η ενέργεια μεταστρεφόταν από έξυπνους και φιλόδοξους πολιτικούς αρχηγούς σε κατακτήσεις όπως προσαρτήσεις ξένων εδαφών με επακόλουθα εθνικές περιπέτειες. Αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι εφικτό να γίνει με πόλεμο αλλά γίνεται με την δημιουργία της στημένη λαθρομετανάστευσης και έτσι πιστεύεται ότι θα κατακλειστούν  τα ευρωπαϊκά κράτη με πρώτη την  Ελλάδα  από τους  αφροαφρικανούς  και  Ασιάτης  γιατί έχει διάτρητο νομοθετικό πλαίσιο και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι έξυπνοι και φιλόδοξοι πολιτικοί άλλων κρατών και  σ’ αυτούς συγκαταλέγεται  και ο Τούρκος πρωθυπουργός.  Πιστεύω ότι μια δημογραφική έκρηξη εάν γίνει στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα είναι η αφορμή να υπάρξει ύφεση στις απαιτήσεις και διεκδικήσεις από όλους τους γείτονες (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία). Δεκαπέντε εκατομμύρια{15}  Ελλήνων είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε περιπέτειες στους γείτονες.
Και να μην ξεχνάμε τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν ο τότε πληθυσμός της Μακεδονίας είχε δημογραφική έκρηξη και δεν χωρούσε στα γεωγραφικά τότε σύνορα, με όλα τα γνωστά αποτελέσματα, κατάκτηση του τότε γνωστού κόσμου. Η κρίση βέβαια είναι μεγάλο εμπόδιο αλλά όχι και οι πολιτικές  αν, πολιτικοί όπως η υπουργός εκπαίδευσης δεν αλλάξουν πολιτική τότε είναι ανέφικτο να μιλάμε για εθνική αναγέννηση και ανανέωση του πληθυσμού της Ελλάδος
Aς το επιχειρήσουμε ως λαός, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, κερδισμένοι θα είμαστε.

Νικόλαος  Σμολοκτός

Πρόεδρος Πολυτέκνων ν. Δράμας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός καταλαμβάνουμε ολο και μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας του πλανήτη μοιραία λοιπόν θα χαθούν ολο και πιο πολλά οικοσυστήματα.Στήν ελλάδα και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το σοβαρό αυτό πρόβλημα φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του πρέπει να ξέρουμε οτι απο το 2023 και μετά σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα αρχίζει να παρουσιάζεται δραματική μείωση στον αριθμό γεννήσεων των αναπτυσσόμενων χωρων επομένως η αμυνά τους θα αρχίσει να φθίνει ο πληθυσμός της γής θα φτάσει απο 7.100.000.000 που είναι σήμερα στα 8.000.000.000 το 2023 και μετη δραματική μείωση των γεννήσεων θα φτάσει τα 9.000.000.000 το 2050 και θα σταθεροποιηθεί εκεί επομένως θα σταματήσει η δημογραφική έκρηξη των γειτονικών χωρών.Η καταστροφή των οικοσυστημάτων φαίνεται να επιβραδύνεται τη δεκαετία του 60 όλες οι χώρες του κόσμου είχαν δημογραφική έκρηξη σήμερα έχουν μονο οι χώρες του τρίτου κόσμου απο το 2050 θα έχουν υπογεννήτικότητα ακόμα και οι χώρες του τρίτου κόσμου αυτή είναι και η επικρατέστερη εκτίμηση του ΟΗΕ. Τώρα είναι λιγότερο δυνατό η ελλάδα και όλες οι ανεπτυγμένες να ενισχύσουν τις γεννήσεις το ίδιο και οι αναπτυσσόμενες χώρες μολις αρχίσει να μειώνεται η γονιμότητα τους τοτε απο 7.100.000.000 θα ξεπεράσει τα 14.000.000.000 το 2050 ακόμα και η ελλάδα θα ξεπεράσει τα 18.000.000 και θα υπάρξει τεράστια καταστροφή των οικοσυστημάτων ευτυχώς είναι σχεδόν αδύνατον να αυξηθούν οι γεννήσεις στην ελλάδα του μνημονίου είναι πολλύ δύσκολο να βάλει η πολιτεία βαθιά το χέρι στην τσέπη και το 2025 η υπογεννητικότητα θα είναι μη αναστρέψιμη σε όλη την ευρώπη θα είναι μη αναστρέψιμη τη δεκαετία του 2030 και στο σύνολο ολων των ανεπτυγμένων χωρών το 2040 και μετην μείωση γεννήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες απο το 2023 τα οικοσυστήματα θα γλητώσουν μια για πάντα απο την καταστροφή