Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το Κίνημα της Πατάτας ξεκίνησε από τη Δράμα...


Το Κίνημα της Πατάτας ξεκίνησε από τη Δράμα...

ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Το Κίνημα της Πατάτας ξεκίνησε από τον Σύλλογο Πολυτέκνων και την ΕΑΣ Δράμας


Του Θανάση Πολυμένη


ΣΤΟΥΣ δύσκολους καιρούς της οικονομικής ύφεσης, στον καιρό των Μνημονίων που καθημερινά υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής όλων μας, γεννήθηκε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, το λεγόμενο κίνημα της πατάτας!
Με αφορμή την απούλητη πατάτα των παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, ομάδες εθελοντών ετοιμάζουν παραγγελίες και στη συνέχεια διαθέτουν άμεσα στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ, την απούλητη πατάτα σε χαμηλές τιμές, συνήθως 0,25 λεπτά/€ το κιλό. Η πατάτα πωλείται σε δεκάκιλες συσκευασίες των 2,5 €.
Όλα ξεκίνησαν από την λογική της αλληλέγγυας οικονομίας, με κύριο στόχο να παρακαμφτούν οι μεσάζοντες έμποροι που ανεβάζουν την τιμή στα ύψη, αλλά να βγουν κερδισμένοι και οι παραγωγοί. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως απάντηση στην αισχροκέρδεια και εξελίσσεται σε όλη τη χώρα, ως ασπίδα για τους πολίτες που υποφέρουν από τις περικοπές και την ακρίβεια.

«Πατέρας» ο Ν. Σμολοκτός
Και όπως όλα τα κινήματα, έτσι και το κίνημα της πατάτας έχει φυσικά και «πατέρα»! Ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη Δράμα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας «Ο Άγιος Στυλιανός», Νίκου Σμολοκτού. Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2011, ο κ. Σμολοκτός, είχε μια ιδέα να αγοράσει πατάτες κατευθείαν από τους πατατοπαραγωγούς, χωρίς ενδιάμεσους μεσάζοντες, χωρίς σούπερ μάρκετ, ώστε να μπορέσει να πετύχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή και να τη διαθέσει στη συνέχεια στα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων.
Μετά από επιμονή και διαπραγματεύσεις, η προσπάθειά του είχε αποτελέσματα. Πέτυχε την χαμηλή τιμή των 0,25 λεπτά/€ το κιλό απευθείας από τον παραγωγό. Και έτσι έγινε. Η συνέχεια ήταν ανέλπιστη για όλους. Η πρωτοβουλία του Νίκου Σμολοκτού και του Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας είχε μεγάλη επιτυχία, ώστε με προτροπή του ιδίου, να ακολουθήσουν και άλλοι Σύλλογοι Πολυτέκνων σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων και φυσικά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας.
Η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια έγινε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, όταν παραμονές Χριστουγέννων, ανέλαβε να διαθέσει πατάτες, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν τόσο οι καταναλωτές, όσο κυρίως και οι παραγωγοί Νευροκοπίου που έχουν χιλιάδες τόνους αδιάθετης πατάτας. Όπως μάλιστα έλεγε εκείνες τις ημέρες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, οι πατατοπαραγωγοί Κ. Νευροκοπίου είχαν περίπου 60.000 τόνους αδιάθετης πατάτας.
Σήμερα, η διάθεση πατάτας απευθείας από τους παραγωγούς, με τη βοήθεια της ΕΑΣ Δράμας, Συλλόγους Πολυτέκνων από όλη τη χώρα και εθελοντικές ομάδες που δημιουργούνται κατά νομούς, έχουν διατεθεί στην αγορά πάνω 1.000 τόνοι πατάτας.

Η συνέχεια…
Το κίνημα όμως δεν σταματάει εδώ. Απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μόνον η αρχή. Μέσω των Συλλόγων Πολυτέκνων σε όλη τη χώρα που έγινε γνωστή η πώληση της πατάτας με 2,5 € το δεκάκιλο, ήδη εθελοντικές ομάδες σε πολλούς νομούς της χώρας, άρχισαν να διαθέτουν πατάτες απευθείας από τους πατατοπαραγωγούς Κ. Νευροκοπίου.
Ώθηση έδωσε επίσης στο κίνημα και η διαμαρτυρία των ίδιων των παραγωγών που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Φλεβάρη, στα πλαίσια της έκθεσης Agrotika. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, είχαν διαθέσει δωρεάν αρκετούς τόνους πατάτες σε όσους παραβρέθηκαν στην είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.
Ήδη, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα. Στη Βέροια, στην Αττική, στα Τρίκαλα, στη Δράμα, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους πολίτες που στηρίζουν τα προϊόντα τους, διαθέτουν δωρεάν αρκετούς τόνους πατάτας στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, καθώς σε άλλους παρόμοιους θεσμούς όπως και σε συσσίτια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήναhttp://eothinon2.blogspot.com/2012/03/blog-post_2621.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: