Δεν παίρνω όρκο, αλλά, δεν ξέρω γιατί δεν βρίσκω αυτά τα στοιχεία και τα γραφήματα στον Ελληνικό ιστό του διαδικτύου.
Αυτά που παραθέτω κυκλοφορούν από τις 17 Ιουλίου 2003 στο http://www.nationmaster.com/country/gr-greece/Age_distribution.
Greece 1995
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 1995

Greece 2000
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2000
Greece 2003
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2003
Greece 2005
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2005
Greece 2010
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2010
Greece 2020
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2020
Greece 2050
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050
Διευκρίνηση:
Χρειάζεται εδώ να διευκρινίσουμε (επειδή θα το βρίσκουμαι μπροστά μας συνέχεια) ότι γενιά των baby boomers θεωρείται ότι ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, από το 1946 έως το 1964.
Είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι που
μετά τον καταστροφικό πόλεμο έκαναν όνειρα που έμελλε να εξελιχθούν σε δικό μας εφιάλτη.
_____________________________________________
Bloger
Δεν είμαι ειδικός, αλλά από τα λίγα που μπορώ να καταλάβω συγκρίνοντας τα έτη, εκτός από την εμφανέστατη υπογεννητικότητα, βλέπω να συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό και να αυξάνει το ποσοστό των συνταξιούχων.
Είναι φυσικό λοιπόν να αναρωτιέμαι.
Αφού το κράτος δυσκολεύεται ήδη τώρα να πληρώνει συντάξεις, πως θα τα καταφέρει τότε;
Μήπως το όλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη, αν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, αυτός είναι η υπογεννητικότητα;
Εισάγουμε μελλοντικά ΑΦΜ που θα συνεισφέρουν στο ισοζύγιο της συνταξιοδότησης;
________________________________
Ο παραπάνω πίνακας βρίσκεται στο άρθρο Population pyramid της wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Population_pyramid και παρουσιάζει τα 4 στάδια της πυραμιδικής κατανομής ηλικιών.
_______________________________________
Υπάρχει ένα ολόκληρο άρθρο στο wikipedia με τίτλο η κρίση των συντάξεων. http://en.wikipedia.org/wiki/Pensions_crisis
___________________________________
Βιάστηκα να γράψω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο Ελληνικό διαδίκτυο!
Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει “Εθνική Έκθεση Στρατηγικής για τις Συντάξεις” έκδοσης 2005 , 44 σελίδων. http://www.ggka.gr/syntaxeis_par_2005_el.pdf
Στη σελίδα 12 υπάρχει ο Πίνακας 5: Δημογραφική Πυραμίδα αρρένων και θηλέων το 2005, 2010, 2030 και 2050, από όπου και τα γραφήματα που παραθέτω.
Ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα βρίσκεται στην σελίδα 7 όπου η Υψηλή εκδοχή με την Χαμηλή εκδοχή έχουν διαφορά 3,5 εκατομμύρια πληθυσμό!
Αιτιολογία είναι η μετανάστευση.

“Στη «χαμηλή εκδοχή» προβλέπεται περαιτέρω μείωση της γονιμότητας των μικρών αναπαραγωγικών ηλικιών, μικρή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και χαμηλότερη ροή μεταναστών.
Στην «υψηλή εκδοχή», αντίθετα, προβλέπεται αύξηση της γονιμότητας (μεγαλύτερη στις ηλικίες πάνω από 29 ετών), μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής και μεγάλη ροή μεταναστών.
Η «ενδιάμεση εκδοχή» προβλέπει συγκρατημένη αύξηση της γονιμότητας (ιδίως στις ηλικίες πάνω από 30 ετών), αύξηση του προσδόκιμου ζωής και διατήρηση της ροής μεταναστών στα σημερινά επίπεδα.”
__________________________________________
Άλλο άρθρο από το ΒΗΜΑ 18/5/1997 παρουσιάζει πίνακα με τα δημογραφικά δεδομένα της Ελλάδας για το 1990, 2010 και 2030.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πηγή πληροφόρησης είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, τομέας, έρευνα εργατικού δυναμικού!
Σε ένα σημείο του άρθρου διαβάζω:
“4. Η θέση των εργαζομένων επιδεινώνεται δραματικά μετά το 2010.
Κύριο ρόλο παίζει η μικρή είσοδος νέων εργαζομένων που οφείλεται στη χαμηλή γεννητικότητα μετά το 1980.
Το 2030 θα αντιστοιχεί μόνο 1,26 εργαζόμενος σε κάθε άτομο άνω των ορίων του ΙΚΑ. Το σύνολο εργαζομένων θα είναι κατά 600.000 μικρότερο το 2030 σε σχέση με το 2010. Μια τόσο μεγάλη μείωση θα έχει οπωσδήποτε αντίκτυπο στις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας.”
Παρακάτω, διαβάζουμε στο άρθρο του 1997:
“Υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» ως το 2005, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση; Η απάντηση, από τα στοιχεία των πυραμίδων, είναι ένα επιφυλακτικό «ναι». Αυτό οφείλεται σε δύο ευνοϊκές συγκυρίες:
Πρώτον, ως το 2010 θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός εργαζομένων με την είσοδο σχετικά πολυάριθμων ηλικιών (που γεννήθηκαν από το 1975 ως το 1985) και την ωρίμανση (αποφοίτηση από πανεπιστήμια, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κλπ.) στην αγορά εργασίας των παλαιοτέρων.
Δεύτερον, στην πυραμίδα του 1990 διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός «εξογκώματος» στις ηλικίες μεταξύ 55 και 65 ετών, αυτών που γεννήθηκαν στον Μεσοπόλεμο. Η συνταξιοδότηση των ατόμων αυτών μεταξύ 1988 και 1995 εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την έξαρση συνταξιοδοτήσεων τα έτη αυτά. Σήμερα οι ηλικίες αυτές έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ακολουθεί η γενιά του πολέμου και του εμφυλίου, που είναι σαφώς μικρότερη σε αριθμούς.
Η ύφεση στις συνταξιοδοτήσεις θα συνεχισθεί ώσπου να φθάσει η σειρά των 40ρηδων του 1990 (γεννηθέντες περί το 1950) περί το 2005. Οι γενιές αυτές είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Ελλάδας και θα έχουν τα περισσότερα συσσωρευμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ανάπαυλα ως το 2005 είναι μικρής διάρκειας και αβέβαιου οικονομικού αντικρίσματος. Η επιστροφή στα γνώριμα προβλήματα της αστάθειας υπογραμμίζεται από το σχήμα της πυραμίδας του 2030: ένας λεπτός κορμός εργαζομένων θα προσπαθεί να συγκρατήσει ένα ευτραφές μανιτάρι ηλικιωμένων και συνταξιούχων. Ποιος θα σηκώσει τα βάρη;”
Ακολουθεί οικονομική ανάλυση των πυραμίδων που υπογράφει ο κ. Πλάτων Τήνιος.Σας προτείνω να διαβάσετε όλο το άρθρο! Είναι αρκετά ενδιαφέρον 14 χρόνια μετά, για πολλούς λόγους. http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=88315
_____________________________________
Στις 6 Μαΐου 2010, ένα άλλο δημοσίευμα οικονομικού ιστοχώρου με τίτλο The Greek Crisis Is A Demographics Wake-Up Call (Η ελληνική κρίση είναι ένας Δημογραφικός συναγερμός αφύπνισης). Από τον τίτλο είναι εμφανές το θέμα και γίνεται σύγκριση των ηλικιακών πυραμίδων της Ελλάδας, των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας. http://www.businessinsider.com/the-greek-crisis-is-about-demographics-2010-5
…….Τα προσωρινά μέτρα για τις διασώσεις και τα οικονομικά πακέτα στήριξης είναι ένα κάτι, αλλά χωρίς δραστικά μέτρα, τα διογκούμενα δημόσια ελλείμματα απλώς δεν είναι βιώσιμη κατάσταση για τον απλό λόγο ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό για να προσφέρουν επαρκή έσοδα στη κυβέρνηση και να στηρίξουν τις διαρκώς αυξανόμενες μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις.
Κατά την άποψή μου, η ρίζα του προβλήματος (εκτός από την προφανή ανευθυνότητα και τις κακές συνήθειες, στη διαχείριση των εξόδων, των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών) είναι δημογραφικής φύσεως. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει εμφανές το μέγεθος του προβλήματος είναι να δούμε την πρόβλεψη στα διαγράμματα του πληθυσμού.
Μια εντελώς αστήρικτη ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία. Επί του παρόντος, σχεδόν το 10% όλων των ανδρών και το 14% όλων των γυναικών είναι 70 και άνω. Μέχρι το έτος 2050, τα εν λόγω στοιχεία προβλέπεται να φθάσουν το 24% (άνδρες) και 33% (γυναίκες). Αν αυτές οι προβλέψεις είναι κάπως κοντά στην πραγματικότητα, η παρούσα δημοσιονομική ανισορροπία θα έπρεπε να είναι ένα παιχνιδάκι.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά όχι μόνο με προσωρινά ενισχυτικά πακέτα, αλλά με πραγματικά μέτρα ελέγχου των δαπανών για να μπει η οικονομία σε μια πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη. Ναι, τα σημαντικά μέτρα θα είναι επώδυνα και θα υπάρχουν πολλά περισσότερα που διακυβεύονται από τα φαινομενικά ανόητα προγράμματα όπως ο 13ος και 14ος μισθός. Πολιτικά, αυτό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν την τάση να παίζουν ανάλογα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Σύμφωνοι, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά πρέπει κάτι να θυσιάσουμε, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την προφανή πορεία προς τη χρεοκοπία πολλών εθνών. Η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την αφύπνιση μας.”__________________________________________
Στην αρχή του παραπάνω άρθρου υπάρχει σύνδεσμος παραπομπής με τίτλο “10 χώρες στα πρόθυρα μιας έντονης δημογραφικής κρίσης (22/2/2010) ”. http://www.businessinsider.com/10-countries-on-the-verge-of-a-demographic-crisis-2010-2#part-one-emerging-economies-with-out-of-control-population-growth-1
……
Αλλαγή πληθυσμού έως το 2040 / ΑΕΠ (σε δις) (Ελλάδα +0,1/305)
Οι αναδυόμενες οικονομίες με ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή αύξηση.
Πακιστάν +38%/167, Αίγυπτος +32%/188, Σαουδική Αραβία +54% /380
Σύνθετες οικονομίες που θα συρρικνωθούν και θα πεθάνουν
Ουκρανία -21%/116, *Νότια Κορέα -2,5%/800, Ρωσία -13%/1.255, Γερμανία -10%/3235, *Κίνα +7.5%/4.758, **Ιαπωνία -15%/5,049
*Μια απίστευτη αύξηση των ηλικιωμένων που θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά του συστήματος κρατικών συντάξεων της Κίνας και της Νότιας Κορέας.**Ιδιαίτερα επιβαρυμένη πληθυσμιακή πυραμίδα
Η.Π.Α. +22%/14.270
__________________________________________
Η Eurostat
στο http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics δίνει τα δικά της στατιστικά για το 2009.
Το ημιδιαφανές είναι οι μετανάστες.
και στο http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Population_structure_and_ageing
Δημογραφική σύγκριση της ΕΕ των 27, το 1990(ημιδιαφανές ) με το 2009
Δημογραφική πρόγνωση της ΕΕ των 27, το 2009(ημιδιαφανές ) με το 2060
….
Το baby boom ήταν ένα φαινόμενο που χαρακτηρίστηκε από τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα baby boom μωρά αντιπροσωπεύουν σήμερα ένα σημαντικό αριθμό του ενεργού πληθυσμού -γεννημένου σε ένα διάστημα 20 χρόνων- που πλησιάζει η ώρα τώρα να μπει στη σύνταξη (αυτό προκύπτει από την σύγκριση των πληθυσμιακών πυραμίδων του 2009 και του 1990.
Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια μακροπρόθεσμη τάση που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η γήρανση είναι ορατή στο χάρτη της ηλικιακής δομής του πληθυσμού καθώς το αυξανόμενο ποσοστό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και η ταυτόχρονη μείωση του ποσοστό των εργαζομένων ατόμων, επιδρά στο ηλικιακό σύνολο του πληθυσμού.
Στις δύο τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού αυξήθηκε κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ως αποτέλεσμα, η κορυφή της πυραμίδας της ΕΕ-27 ηλικιών για το 2009 έγινε μεγαλύτερη, σε σύγκριση με το 1990 (βλέπε σχήμα 1). Η αύξηση του σχετικού μεριδίου των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της διάρκειας ζωής – ένα μοτίβο που είχε επιβεβαιωθεί για αρκετές δεκαετίες, καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί ενώ συχνά αναφέρεται ως «γήρανση στην κορυφή» της πυραμίδας του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά επίπεδα γονιμότητας έχουν διατηρηθεί σε όλη την ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού των νέων στο σύνολο του πληθυσμού. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως «γήρανση της βάσης», ορατή στη βάση της πυραμίδας των ηλικιών, όπως φαίνεται μεταξύ 1990 και 2009.
Η εξέλιξη της μέσης ηλικίας της ΕΕ-27 του πληθυσμού παρέχει επίσης μια εικόνα της γήρανσης του πληθυσμού. Στην ΕΕ η μέση ηλικία αυξήθηκε από τα 35,2 χρόνια το 1990 σε 40,6 χρόνια το 2009. Η μέση ηλικία αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ αυξήσεις άνω των έξι ετών καταγράφηκαν στη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και την Ισπανία.
Οι μελλοντικές τάσεις γήρανσης του πληθυσμού.
Τα στοιχεία του 2008 του πληθυσμού της Eurostat (EUROPOP2008) δείχνουν ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι πιθανό να επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σενάριο που οδηγεί στις προβλέψεις αυτές που αφορούν τον πληθυσμό, είναι ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια αλλαγής του πληθυσμού και στοχεύουν να παρέχουν πληροφορίες για το πιθανό μελλοντικό μέγεθος και τη δομή του πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πληθυσμός της ΕΕ θα είναι ελαφρώς αυξημένος το 2060, ενώ η ηλικιακή δομή του πληθυσμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι τώρα. Ο πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% περίπου μέχρι το 2035, και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά κατά σχεδόν 3% μέχρι το 2060. Κατά την ίδια περίοδο (2008-2060), η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ-27 προβλέπεται να αυξηθεί έως 47,9 χρόνια. Ο πληθυσμός της εργάσιμης ηλικίας αναμένεται να μειωθεί σταθερά, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού – άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αντιστοιχούν σε περισσότερο από 30,0% του πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το 2060 (17,2% το 2009).
Μια άλλη πτυχή της γήρανσης του πληθυσμού είναι η προοδευτική γήρανση του πληθυσμού των μεγαλύτερων ορίων ηλικίας, καθώς και η σχέση των ορίων των πιο ηλικιωμένων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ηλικίας του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω στην ΕΕ-27 αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν από το 2060.
* Σημείωση bloger: όπου αναγράφεται η λέξη εξαρτημένος νοείται οικονομική εξάρτηση (συνταξιοδότηση και άλλες παροχές). Μεταφέρω τη λέξη εξαρτημένος όπως τη βρήκα στο κείμενο, αλλά στην έρευνα (από τις συνημμένες του κειμένου παραπομπές) προκύπτει πάντα η οικονομικού τύπου εξάρτηση. Οπότε, σαν εξάρτηση (dependency) νοείται η οικονομική.
Έκθεση 2009 δημογραφικής γήρανσης: βασικές παραδοχές και μεθοδολογίες προβλέψεις για την ΕΕ των 27 κρατών μελών (2007-2060)
. Η έκθεση σε PDF*
Ως αποτέλεσμα της αλλαγής του πληθυσμού μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, το ποσοστό των εξαρτημένων ηλικιωμένων Ευρωπαίων της Ένωσης προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από 25,6% το 2009 σε 53,5% μέχρι το 2060. Ο συνολικός δείκτης των εξαρτημένων ηλικιών (που υπολογίζεται ως ο δείκτης των εξαρτώμενων ατόμων, νέων και ηλικιωμένων, μεταξύ 15 έως 64 ετών) προβλέπεται να αυξηθεί από 48,9% το 2009 σε 78,5% μέχρι το 2060.
Οι πυραμίδες των ηλικιών για το 2009 και 2060 δείχνουν ότι ο πληθυσμός της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσει να γερνάει. Στις επόμενες δεκαετίες, ο μεγάλος αριθμός των baby-boomers θα φουσκώσει τον συνολικό αριθμό των ηλικιωμένων. Η πυραμίδα του πληθυσμού δείχνει πως η διογκωμένη γενιά των baby boom κινείται προς τα επάνω, ενώ η μέση και η βάση της πυραμίδας (άτομα σε ηλικία εργασίας και τα παιδιά), αναμένεται να μειωθεί σημαντικά έως το 2060.
* Σημείωση bloger: Τέλος, στην έκθεση λαμβάνονται υπόψιν, κάποια στατιστικά δεδομένα της Γερμανίας για τους μετανάστες που παραθέτω συμπληρωματικά, αφού πρώτα δώσω και την πληθυσμιακή πρόβλεψη:
Ο ΟΗΕ προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από 6,1 δισεκατομμύρια στο 2000 σε 9,1 δισεκατομμύρια το 2050.

Η Γερμανία συγκριτικά παρουσιάζει μεγάλο αριθμό αφίξεων, αλλά ο επίσης μεγάλος αριθμός εκροών κρατά σταθερό σχεδόν τον αριθμό των μεταναστών σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, συγκρινόμενη με εκείνη ορισμένων άλλων χωρών. Τα στατιστικά του 2001 εκτιμούν ότι μόνο το 40% των μεταναστών εξακολουθούν να ζουν στη Γερμανία 10 χρόνια μετά την άφιξή τους, και λιγότερο από το 35% μετά από 25 χρόνια.

__________________________________________
Bloger
Η πυραμίδα ηλικιών αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε οργανωμένης χώρας, καθώς οι δείκτες έδειχναν, πολλά χρόνια τώρα, ότι τα ανεπτυγμένα κράτη δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμα τις κοινωνικές παροχές όπως τις είχαν σχεδιάσει.
Μελετώντας καλά τις παραπάνω πυραμίδες αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σύνταξη στα 67 μοιάζει το λιγότερο οδυνηρό μέτρο, αφού η κατάσταση ως έχει δεν είναι βιώσιμη. Αναλυτές και επιστήμονες λένε ότι μέση λύση δεν υπάρχει. Οι περικοπές σε συντάξεις και σε άλλες κοινωνικές παροχές είναι μονόδρομος. (οι οποίες θα οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις αγνώστων προεκτάσεων)
Φυσικά δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, είτε με πολέμους είτε με πανδημίες θα επιτευχθεί η μείωση του γερασμένου πληθυσμού για να ισορροπήσει το σύστημα.
Άλλοι λένε ότι η Ελλάδα, λόγω των ιδιομορφιών της (απρόβλεπτη αντίδραση), είναι το πειραματόζωο της Ε.Ε. στα περί των περικοπών κοινωνικών παροχών και το γεγονός ότι ακολουθούν οι ΗΠΑ δεν έχει άλλο σκοπό από το να προσδώσει την ανάλογη αληθοφάνεια στο ζήτημα ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να ακολουθήσει το ντόμινο αποδοχής χωρίς να χαθούν πολλοί φορολογούμενοι αμνοί που τροφοδοτούν τις εταιρείες.
Εγκυκλοπαιδικά (γιατί σύγκριση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει) αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι ΗΠΑ ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου πλούτου, έχουν παράνομους μετανάστες περίπου 12 εκ., ενώ άλλες πηγές μιλάνε για κοντά στα 20 εκ., οι οποίοι γεννάνε 500.000 – 700.000 παιδιά το χρόνο, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη γείτονα χώρα Μεξικό (33 γεννήσεις στις 1.000).
Οι ΗΠΑ έχουν μπει πολλά χρόνια τώρα στη διαδικασία με τους μετανάστες:
α. Γιατί δεν σκοπεύει να συρρικνωθεί αλλά να επεκταθεί.
β. Για να συγκρατήσει τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα.
γ. Για να αυξήσει τις εισφορές ισοστάθμισης των δαπανών πρόνοιας.
δ. Κάτι άλλο που δεν μπορώ να γνωρίζω
Πολλές χώρες με προβληματική πληθυσμιακή πυραμίδα έχουν ανάλογη μέριμνα.
Ότι και να είναι, στα δικά μας τώρα.
Οι Έλληνες πρέπει να δούμε το αυτονόητο της κατάστασης.
Οι πίνακες δείχνουν καθαρά ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στην κατάσταση μας, ως έχει. Το κράτος χρειάζεται το κύμα των μεταναστών για να αναχαιτίσει (κατά το δυνατόν) τη μετάλλαξη της πυραμίδας σε μανιτάρι.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, στο παρόν στάδιο της εξελικτικής μας συνέχειας, σαν χώρα είμαστε πιόνια και όχι παίχτες ενώ σαν λαός είμαστε θεωρητικοί κριτικοί και όχι ενεργοί δημιουργικοί πολίτες.
(Σε άλλο άρθρο θα μπορέσουμε ΙΣΩΣ, να δούμε απλά πως να μην αρκούμαστε μόνο στη διαπίστωση (θεωρία) αλλά να ολοκληρώνουμε λογικά τη διαδικασία. (πράξη)
Προς το παρόν να δούμε το πιο εύκολο πρακτικό αυτονόητο.
Είναι γνωστό ότι η επαρχία γεννά παιδιά και ότι η ζωή είναι πιο ανθρώπινη εκεί. (άσχετα πως οι περισσότεροι Έλληνες ζουν σε μεγαλουπόλεις και άρα οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αυτό βιωματικά). Εκτός αυτού η ζωή στην πόλη έχει γίνει αφόρητη.
Υπάρχουν σοβαρές μελέτες στρατηγικής σημασίας που χρόνια φωνάζουν για αποκέντρωση αλλά ποτέ καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν έκανε τίποτα. Γιατί; Και πάλι…. που είμαστε εμείς ως λαός; Ως πολίτες; Που είναι τα μέτρα ενίσχυσης της ιδέας της αποκέντρωσης;
Κάλεσμα: Αφού η ακόρεστη καταναλωτική δύναμη του Έλληνα θα είναι αναγκαστικά σε καταστολή για πολλά χρόνια, όσοι μπορούν να πάνε πίσω στα χωριά τους ή όσοι μπορούν να πάνε στην επαρχία, σε λίγα χρόνια θα έχουν βρει το νόημα της ζωής και της ευτυχίας, θα κάνουν πάλι παιδιά, άξια και ικανά τέκνα για να κυβερνήσουν αυτό το τόπο.
Όσοι έχουν την δυνατότητα να δραπετεύσουν από αυτή τη κατάσταση και δεν το κάνουν, εκτός από μαζοχιστές είναι και ζόμπι-εγκληματίες, τόσο ως προς τον εαυτό τους αλλά ειδικά ως προς τα παιδιά τους. Γιατί σημαίνει ότι ψάχνουν κάτι που δεν υπάρχει.
Παρά τις αντιδράσεις γνωστών, φίλων και οικογένειας, (οι οποίοι υποκύπτουν σε γνωστή ασυνείδητη ψυχολογική κατάσταση, όπου η δική σας πρόθεση ακυρώνει -θέτει σε αμφισβήτηση- τη δική τους στάση ζωής και ασυναίσθητα εκφράζουν τους δικούς τους φόβους μέσω από τη δική σας θέση αλλά ακόμα από τη δική τους οπτική (είμαστε λαός με έλλειψη αυτοπεποίθησης επειδή έχουμε μάθει να δρούμε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική)).
Βάλτε κάτω μία κόλλα χαρτί, χωρίστε τη σε δύο στήλες, θετικά και αρνητικά, ζυγίστε τα και ρωτήστε τη καρδιά σας!
Η επαρχία είναι φτηνή, απλή, αληθινή και ανοιχτή.
Κάθε τι που θα της δώσει ζωή θα εισπράξει νόημα, ως ανταπόδωση.
Όσοι το καταφέρουν αυτό, και ας μην το καταλαβαίνουν τώρα, θα βιώσουν την αλήθεια της ανθρώπινης υπόστασης. Οι λαοί που το εφάρμοσαν άκμασαν. Κάτι που γνωρίζουν και μεταχειρίζονται οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίχτες, τόσο για το καλό όσο και για το κακό.
Εάν επιτευχθεί αυτό, θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει και πάλι τον τροχό του τόπου μας.
Μακρόπνοο αλλά μπορεί να σωθούν έτσι κάποια παιδιά από τις επόμενες πολλές γενεές, που έχουμε εμείς καταδικάσει δια του βίου μας τον τρόπο.
Ο άνθρωπος οφείλει να διάγει τον βίο του σε συμφωνία τόσο προς την συμπαντική, όσο και την ανθρώπινη φύση.
Και μην ξεχνάτε ότι, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, το σημαντικό είναι να δούμε πρώτα ποιοι πραγματικά είμαστε και μετά θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Κυριαρχούμαστε από την κατάρα του λαού μας, (καθηλωμένοι απέναντι και όχι πλάι). Με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε στο γείτονά μας μόνο αυτά που μας χωρίζουν αντί του πλήθους εκείνων που μας ενώνουν, βλέπουμε και το κράτος σαν αντίπαλο αφέντη που δεν μας παρέχει αυτά που ζητάμε, αδυνατώντας να δούμε την αλήθεια, δηλαδή, ότι εμείς είμαστε το κράτος. Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη όμως.
Οι ανίκανοι κοιλαράδες μαζί με τους προδότες μόνο στη μάσα, οι βλάκες και τα κωθώνια θέλουν να είναι πάντα μόνο κριτές και τσιράκια αυτών που θα τους παρέχει την ευκαιρία να τρυπώσουν στο φαγοπότι, οι διανοητές και οι βολεμένοι μορφωμένοι δεν ρισκάρουν να χάσουν τη βολή τους αλλά καιροφυλακτούν ώστε να είναι από τους πρώτους που θα εισχωρήσουν σε μια νέα κατάσταση αφού πάντα είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τη στάση τους, ενώ οι ασυμβίβαστοι περιθωριοποιημένοι αυτοκαταστρέφονται από τις ουσίες ανίκανοι να ανακηρύξουν τους εαυτούς των σε άξιους, και όσοι από αυτούς δεν άντεξαν την αδικία, τους βάλαμε όπλα στα χέρια για να δικαιολογήσουμε τον εγκλεισμό τους στα σοφρωνιστήρια.
______________________________________________
ΠΗΓΗ: http://teteleste.wordpress.com/2011/08/14/δημογραφικό-της-ελλάδας/