Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Όλο και λιγότεροι Έλληνες επιλέγουν να κάνουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ


Από 110.000 οι γεννήσεις κατρακυλούν φέτος στις 85.000 περίπου, μαζί και οι τοκετοί των μεταναστών!!!

Πριν οι Ελληνίδες συνήθιζαν να γεννούν στα 21-29 ετών, τώρα πια γεννούν στη δύσκολη ηλικία των 38-39 χρόνων!Η κρίση απαγορεύει την οικογένεια

Όλο και λιγότεροι Έλληνες επιλέγουν να κάνουν παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ. Καμία υποστήριξη από το κράτος στα νέα ζευγάρια. Αυξάνονται οι αμβλώσεις

"Παιδιά; Αργότερα! Ίσως".
Με αυτόν τον τίτλο το περιοδικό Σπίγκελ, στην ηλεκτρονική του έκδοση, παρουσιάζει γλαφυρά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας, πρόβλημα το οποίο
άπτεται σαφώς με την οικονομική κρίση.
Έχοντας ως υπότιτλο το "Η αβεβαιότητα και ο φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα. Το ποσοστό των γεννήσεων βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ αντίθετα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός διακοπών των κυήσεων. Η κρίση χρέους εντείνει αυτή την τάση", αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων ηλικίας 30 με 40 ετών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στον οικογενειακό προγραμματισμό. Δημοσιονομική κρίση, ανεργία και φόβος για το μέλλον αποτελούν λόγους που δυσχεραίνουν την απόκτηση απογόνων".
Ταυτόχρονα τίθεται επί τάπητος και η ανυπαρξία βοήθειας εκ μέρους του κράτους. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει πως δεν υπάρχει στήριξη από την πλευρά του κράτους, καθώς λόγω των περικοπών μειώνονται συνεχώς οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ο δήμος Χαλανδρίου, όπου σε σύνολο 100.000 κατοίκων υπήρχαν μέχρι πρότινος 900 θέσεις σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, ενώ τώρα ανέρχονται σε περίπου 400.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι Ελληνίδες μεταθέτουν τη μητρότητα.
Το 1975 γεννούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κατά μέσο όρο 25,9 ετών, ενώ το 2009 στα 31,1, με το φετινό ποσοστό των γεννήσεων να εκτιμάται πως θα κυμανθεί στο 1,38.
Όσον αφορά στις παροχές στις νέες μητέρες, χορηγείται 17 εβδομάδες επίδομα και μέχρι 6 μήνες άδεια μητρότητας.
Τα επιδόματα για τα παιδιά είναι πάρα πολύ χαμηλά:
8,22 ευρώ για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο.
Πρώτοι στις αμβλώσεις
Σε άλλα κράτη ή ακόμα και στην Ελλάδα, σε άλλες εποχές, θα ήταν ο αριθμός της ντροπής. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς πριν 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τις 200.000 σε πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων.
Ακόμα χειρότερα, εκτιμάται πως κατέχουμε και τη θλιβερή πρωτιά, με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες, ενώ πλέον ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 ετησίως.
Εύλογα αναφέρεται από τους ειδικούς, ως ο υπ αριθμόν ένα αρνητικός παράγοντας για τη δημιουργία οικογένειας, τις σημερινές συνθήκες, οι οποίες διαμόρφωσαν τη "Γενιά των 700 ευρώ".
Δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα που μπλοκάρουν τους νέους από το να δημιουργήσουν οικογένεια.
Σύμφωνα με το Σπίγκελ, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας, αν και διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν έχει προοπτικές για το μέλλον. Αναγκαστικά καταλήγει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και μένει στο πατρικό του σπίτι και μετά το 30ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα.
Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ανέρχεται φέτος στο 42,5%, ενώ στις ηλικίες 25-34 στο 22,6% - και αυτά σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: