Τις αποφάσεις της συνόδου, (ολέθριες για την χώρα όπως θα δούμε), πριν καν
.... ξεκινήσει η σύνοδος ανακοίνωσαν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, οι Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι, Τρισέ, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λαγκάρντ σε συνάντηση που είχαν μαζί του! Με μία διάθεση "Take it or leave it" οι ξένοι τον ενημέρωσαν ότι αποφάσισαν μία λύση που πρακτικά οδηγεί τους οίκους αξιολόγησης να να ανακηρύξουν την Ελλάδα ότι βρίσκεται σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) αλλά εγγυήθηκαν ότι θα συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα ενώ για το ανανθώδες ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης της απώλειας των ελληνικών τραπεζών επίσης η ΕΚΤ θα εγγυηθεί το ποσό αυτό.
Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, χειρότερο και από αυτό της άμεσης χρεοκοπίας. Και τα βάρη θα μας μείνουν και θα τους τα ξεπληρώσουμε με τον δημόσιο πλούτο της χώρας και ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει και στις αγορές δεν πρόκειται να βγούμε πριν περάσουν πολλά-πολλά χρόνια... Ένα σενάριο που στο βάθος, σε ορίζοντα δυό-τριών ετών δείχνει πλέον ακόμα και την δραχμή: Απλά να ξεφορτώσουν, όπως-όπως στην πλάτη της ΕΚΤ τα ομόλογα που έχουν οι τράπεζές τους, θέλουν οι άνθρωποι είναι πασιφανές...
Δηλαδή σε ότι μαφορά τις ελληνικές τράπεζες σε αυτές θα δοθεί μια επιλογή ανάμεσα σε roll over ή επαναγορά – άρα εκποίηση από αυτές – των ομολόγων που σήμερα διακρατούν. Κι εδώ εξηγείται γιατί έχει προβλεφθεί η χορήγηση σε αυτές γραμμών ρευστότητας που δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 25 δισ. ευρώ.
Το roll over των ελληνικών ομολόγων (σε 30ετούς ωρίμανσης) θα αφορά όσους τίτλους λήγουν όχι μόνο μέχρι το 2014, αλλά μέχρι και το 2019.
Τα βασικά σημεία φαίνεται πως αφορούν σε μια σύνθετη λύση που περιλαμβάνει νέο δάνειο, ύψους 70 δισ. προς την Ελλάδα, πιθανότατα με την απευθείας εμπλοκή του EFSF, αλλά με επιτόκιο 3,5%, επιμήκυνση του “παλαιού”, του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ από 7 σε 15 χρόνια αποπληρωμής και κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω δανείων του προσωρινού μηχανισμού. Κάτι που ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή εξέλιξη...
Πρόκειται ουσιαστικά για μια λύση με επίκεντρο ένα “reprofiling” (αναδιάταξη-ανάδιάρθρωση) του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνδυάζει πολλές μεθόδους παρέμβασης, δεν θα είναι θεαματική, μόλις 20% "κούρεμα" αλλά δεν θα οδηγεί και σε ολική χρεοκοπία, αφού η ΕΚΤ συμφώνησε.
Πρακτικά δεν λύνεται τίποτα οριστικά. Απλά πέτυχαν ένα συμβιβασμό με την ΕΚΤ για να μην υπάρξει ολοική χρεοκοπία άμεσα. Η Ελλάδα ουσιαστικά μπαίνει σε μια πτωχευτική διαδικασία από την οποία τυπικά θα εξέλθει μετά από 15 χρόνια, ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει πότε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου