Στο βωμό του κέρδους!
Την Κυριακή που μας πέρασε, επισκέφτηκα μια φίλη που είχα πολύ καιρό να δω. Έχοντας γεννήσει ένα γλυκύτατο αγοράκι στις αρχές Αυγούστου, έχει κατά κάποιο τρόπο αλλάξει τον τρόπο ζωής της, αφού ο πιτσιρίκος είναι πλέον ο μεγάλος της έρωτας και δεν έχει μάτια για κανέναν άλλον στη ζωή της, παρά μόνο γι αυτόν. Το μικρό τον είχα δει όταν γεννήθηκε κι άλλη μια φορά πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Την Κυριακή λοιπόν, μετά από προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση, αποφάσισα να επισκεφτώ μάνα και γιο. Δεν θα σας πω εδώ τι συναισθήματα γεννιούνται σε έναν άνθρωπο όταν έρχεται σε επαφή με ένα μωρό, όταν το παίρνει στην αγκαλιά του, όταν παίζει μαζί του, όταν αυτό του χαμογελάει και ειδικά όταν γέρνει επάνω του για να αποκοιμηθεί. Το έχει κάνει με εξαιρετικό τρόπο ο φίλος blogger hfaistiwnas σε σχετικά πρόσφατη ανάρτησή του. Ούτε θα σας μιλήσω για την άδικη στάση της κοινωνίας που στερεί από μια μερίδα ανθρώπων τη δυνατότητα να υιοθετήσει ένα παιδί και να του προσφέρει αγάπη, έστω κι αν αυτή η μερίδα είναι «διαφορετικοί άνθρωποι». Ίσως να το κάνω σε κάποια επόμενη ανάρτησή μου ή να το κάνει κάποιος από εσάς - αν δεν το έχει ήδη κάνει. Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω γι αυτό:Έχει περάσει η ώρα και ο μικρός πρέπει να πέσει για ύπνο. Η μητέρα του, αφού το έχει ταΐσει, του αλλάζει πάνα και χρησιμοποιεί το παραπάνω προϊόν για να το καθαρίσει. Εγώ έχω πάρει το προϊόν στα χέρια μου, διαβάζω στην εμπρός όψη της συσκευασίας ότι είναι: «as mild as pure water to skin and eyes» και το γυρνάω στην πίσω για να διαβάσω τα συστατικά του. Και φυσικά, από τα λίγα που ξέρω, φρίττω. Έρχεται μετά από λίγο η φίλη μου - είχε ήδη βάλει το μικρό για ύπνο - και τη ρωτάω αν έχει μιλήσει στον παιδίατρο για τη χρήση αυτού του προϊόντος. Μου απαντάει ότι τον έχει ρωτήσει και ότι αυτός της είπε ότι είναι ασφαλές. Ευτυχώς έχω μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή, το φωτογραφίζω και την επομένη, υποψιασμένος αλλά όχι σίγουρος για τη σύνθεση του προϊόντος, ρωτώ φίλο χημικό που εργάζεται σε εταιρεία που παρασκευάζει παρεμφερή προϊόντα. Η απάντησή του είναι το λιγότερο σοκαριστική για ένα τέτοιο προϊόν που προορίζεται για παιδιά:
Liquidum Paraffinum, ένας πολύ ωραίος και έξυπνος τρόπος για να μην πεις ορυκτέλαιο, ένα παράγωγο του πετρελαίου (σαν κι αυτά που βάζουμε στη μηχανή του αυτοκινήτου μας). Το συγκεκριμένο συστατικό, φράζει τους πόρους του δέρματος σχηματίζοντας ένα αδιαπέραστο φιλμ στην επιδερμίδα, παρεμποδίζοντας τη φυσική λειτουργία του δέρματος να αποβάλλει τις τοξίνες. Επιπλέον επιβραδύνει την λειτουργία των κυττάρων και ευθύνεται για προβλήματα ακμής και πρόωρης γήρανσης. Το συγκεκριμένο συστατικό χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα γιατί είναι εξαιρετικά φθηνό σε σχέση με διάφορα άλλα προϊόντα φυτικής προέλευσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Propylene glycol, αυξάνει την ποσότητα των οξέων του οργανισμού αφού μεταβολίζεται σε γαλακτικό οξύ. Στο Material Safety Data Sheet του χημικού αυτού προϊόντος αναφέρεται ότι οι χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το δέρμα διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: μελέτες καταδεικνύουν ότι η propylene glycol μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ και στα νεφρά. Τέλος έχει αναφερθεί ελαφρύς ερεθισμός στα μάτια σε δυο από έξι εθελοντές που εκτέθηκαν για δυο ώρες σε propylene glycol. Θυμηθείτε τι γράφει στη συσκευασία του: «as mild as pure water to skin and eyes»!
Ceteareth-12, έρευνες αναφέρουν ότι αν μολυνθεί με ρύπους μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ενώ πιθανολογείται ότι προκαλεί καρκίνο του στήθους. Αν και θεωρείται ασφαλής - υπό προϋποθέσεις - η χρήση του στα καλλυντικά προϊόντα, εντούτοις δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε τραυματισμένο ή ερεθισμένο δέρμα.
p-Anisic Acid, στοMaterial Safety Data Sheet αυτού του συστατικού αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ ερεθισμό αν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια, ενώ το ίδιο συμβαίνει αν καταποθεί ή το εισπνεύσουμε.
Tetrasodium EDTA και γι αυτό το χημικό αναφέρονται δερματικοί ερεθισμοί μετά από παρατεταμένη χρήση, ενώ είναι πιθανό ακόμη και ένα ελαφρύ έγκαυμα.
Sodium Benzoate: Αν το εισπνεύσουμε προκαλούνται ερεθισμοί στο αναπνευστικό σύστημα που εκδηλώνονται με βήχα. Σε περίπτωση κατάποσης μεγάλης ποσότητας, προκαλεί ερεθισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα και τα συμπτώματα σε αυτή τη περίπτωση περιλαμβάνουν, ναυτία, εμετό και διάρροια. Αν έρθει σε επαφή με τα μάτια προκαλεί ερεθισμούς, ερυθρότητα και πόνο ενώ στο δέρμα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκινίλες, φαγούρα και πόνο.
Όσο για το fragrance που αναφέρεται στο τέλος, είναι ένας όρος αρκετά ασαφής, αφού μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε φυσική αρωματική ουσία ή ένα σύνολο χημικών προϊόντων που δίνουν άρωμα.
Τα υπόλοιπα συστατικά θεωρούνται ασφαλή.
Αναρωτιέμαι όμως: Αυτά που αναφέρω παραπάνω και δημιουργούν διάφορα προβλήματα στο δέρμα και τα μάτια, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σε ένα προϊόν αποκλειστικά για παιδιά; Το προϊόν αυτό έχει έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ; Κι αν ναι, με τι κριτήρια ο ΕΟΦ επιτρέπει να κυκλοφορούν τέτοιου είδους προϊόντα, ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε παιδιά;
Εγώ πάντως, όταν πληροφορήθηκα τα παραπάνω από τον φίλο χημικό, τον ρώτησα αν θα χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο προϊόν στο παιδί του και η απάντησή του ήταν όχι. Αν κάποιοι από εσάς που διαβάζετε το blog έχετε προσέξει να χρησιμοποιείται το προϊόν αυτό, ενημερώστε τους χρήστες του για το πόσο «as mild as pure water to skin and eyes» είναι και προτρέψτε τους να το πετάξουν στα σκουπίδια και να μην το ξανααγοράσουν. Και στείλτε με τον τρόπο αυτό στο διάολο, όλους αυτούς που παίζουν με την υγεία μας για να γεμίζουν τις τσέπες τους.
http://turigr.blogspot.com/2008/05/blog-post.html
1 σχόλιο:
Πολύ εύστοχη ανάρτηση, συχνά περνούν απαρατήρητα τέτοια καθημερινά θέματα, μέχρι να την πατήσεις ο ίδιος ή το παιδί σου, όπως συνέβη σε εμένα. Ευχαριστώ!
Δημοσίευση σχολίου